Ako tražite jednostavne recepte koje možete lako i jednostavno pripremiti, kolač od voća i sira idealan je za to. Kolač je laganog i osvježavajućeg okusa, a njegova jednostavna priprema odlična je za brzu pripremu kada na kavu dolaze neočekivani gosti. U nastavku su navedeni potrebni sastojci i upute za pripremu.
350-400 g kompota ili svježeg voća po želji
4 žlice griza
1 žličica praška za pecivo
120 g šećera
1 vanilin šećer
500 g svježeg sira
3 jaja
2 žlice cijeđenog soka od limuna
korica jednog limuna
2 žlice soka od voća ili kompota
130 g otopljenog i ohlađenog maslaca
Šećer u prahu za dekoraciju i posipanje
Priprema samog kolača iznimno je jednostavna, prvo trebate ocijediti kompot i od soka odvojiti 2 žlice za tijesto ili ako odaberete raditi kolač sa svježim voćem, onda je potrebno narezati voće na kockice. Zatim treba u veću zdjelu staviti sve suhe sastojke i dobro ih promiješati, te miksajući mikserom postupno dodavati svježi sir, jaja, sok i koricu od limuna, sok od voća te otopljeni i ohlađeni maslac. Smjesu je potrebno miksati dok ne postane glatka i jednolična.
Zatim uliti tijesto u kalup za pečenje koje smo prethodno namazali maslacem i poravnati izlivenu smjesu. Na izlivenu smjesu sada treba rasporediti voće. Kolač se peče na 180°C otprilike 55 minuta. Pred kraj pečenja dovoljno je čačkalicom provjeriti je li tijesto pečeno. Nakon što se izvadi iz pećnice, potrebno je pažljivo skinuti obruč od kolača i kolač posuti prosijanim šećerom u prahu.
Osim konzerviranog voća, uz kolač odlično pristaju i svježe nektarine ili mandarine, ovisno o dobu godine. Savjet za prave sladokusce: prilikom posluživanja kolača uz kolač poslužiti i kuglicu sladoleda od vanilije.
Jogurt kocke sa sirom i malinama savršen su kolač za obožavatelje cheesecakea koji će vas bez sumnje osvježiti. Priprema kolača je jednostavna i brza, stoga ne zahtijeva puno muke, a odličnog je okusa.
Sastojci
250 g keksa
125 g maslaca
400 g krem sira
200 g tekućeg jogurta
400 ml slatkog vrhnja
8 žlica šećera
2 vanilin šećera
1 želatina u prahu, otprilike 10 g
250 g svježih malina
Za pripremu kolača potrebno je samljeti kekse, zatim ovisno o tome koristite li želatinu u prahu ili listićima slijediti upute za pripremu. U jednoj posudi mikserom izmiksajte krem sir, jogurt te šećer i vanilin šećer dok ne dobijete jednoličnu i glatku smjesu. Želatinu otopite na vatri i miješajući ulijte u prethodno izmiksanu smjesu. U drugoj posudi treba mikserom izmiksati slatko vrhnje i lagano ga umiješati u smjesu od želatine, jogurta i sira.
Kada se ohladi smjesa od keksi, na nju ravnomjerno izlijte polovicu nadjeva i nježno rasporedite maline po površini tako da ih lagano utisnete u smjesu. Na maline izlijte i preostalu smjesu i stavite kolač u hladnjak da se hladi nekoliko sati. Kada se kolač ohladio možete ga narezati na kocke ili veće šnite i uživati u rapsodiji okusa.