Jabuka, ovo čudesno voće, nudi nebrojeno mogućnosti u kuhinji. Među našim omiljenim receptima su svakako pitice od jabuka koje svojom slatkoćom i sočnošću mogu oduševiti svakog gurmana. U ovom članku ćemo vam predstaviti tri recepta za pite od jabuka koje ćete sigurno zavoljeti!
1. Klasična pita od jabuka s krhkim tijestom
Sastojci:
4 veće jabuke
200 g brašna
100 g maslaca
100 g šećera
2 jaja
1 vrećica vanilin šećera
1 vrećica praška za pecivo
prstohvat soli
2 žlice limunovog soka
Priprema:
Ogulimo jabuke, narežemo ih na tanke kriške i pokapamo limunovim sokom.
U zdjeli pomiješamo brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. U drugoj zdjeli pomiješamo maslac, šećer, vanilin šećer i jaja.
Postupno dodajemo suhe sastojke u smjesu s jajima i dobro promiješamo.
U smjesu dodamo narezane jabuke.
Smjesu ulijemo u namašćen i pobrašnjen kalup, te pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40-45 minuta, ili dok pita ne dobije zlatno smeđu boju.
Gotovu pitu možemo posipati šećerom u prahu ili ukrasiti šlagom prema želji.
2. Pita od jabuka s karamel premazom
Sastojci:
5 jabuka
200 g šećera
150 g brašna
100 g maslaca
3 jaja
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
2 žlice vrhnja
Priprema:
Ogulimo jabuke, narežemo ih na male kockice i prodinstamo s šećerom dok ne dobijemo karamel premaz.
U zdjeli pomiješamo brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. U drugoj zdjeli pomiješamo maslac, jaja i vrhnje.
Postupno dodajemo suhe sastojke u smjesu s jajima i dobro promiješamo.
U smjesu dodamo karamelizirane jabuke.
Smjesu ulijemo u namašćen i pobrašnjen kalup, te pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40-45 minuta.
Gotovu pitu možemo dodatno premazati karamelom ili poslužiti uz sladoled po želji.
3. Bezglutenska pita od jabuka s kokosovom koricom
Sastojci:
Za koricu:
100 g kokosovog brašna
2 žlice meda
2 žlice otopljenog kokosovog ulja
Za tijesto:
3 veće jabuke
150 g brašna od badema
3 jaja
100 g meda
1 vrećica praška za pecivo
prstohvat soli
2 žlice limunovog soka
Priprema:
U zdjeli pomiješamo sastojke za koricu dok ne dobijemo glatko tijesto. Kalup namastimo kokosovim uljem i pospemo kokosovim brašnom.
Ogulimo jabuke, narežemo ih na kolutove i pokapamo limunovim sokom.
U drugoj zdjeli pomiješamo brašno od badema, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodamo jaja, med i dobro promiješamo.
Dodamo narezane jabuke u smjesu.
Smjesu ulijemo u pripremljeni kalup s kokosovom koricom i pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40-45 minuta.
Gotovu pitu pustimo da se ohladi i poslužimo.
Vjerujemo da će vas ovi recepti inspirirati za pripremu još mnogo ukusnih jela. Ne zaboravite podijeliti vaše kreacije na društvenim mrežama s #PitaOdJabuka. Dobar tek!