Kada je vani hladno sve više vremena provodimo unutra, stoga je bitno pronaći zanimaciju koja će nam upotpuniti vrijeme provedeno u kući. Uz gledanje filmova i serija, napravite si mali kutak u kojem ćete moći čitati svoje omiljene knjige i časopise. A za miris zimske idile pobrinut će se svijeće, kuhano vino i neodoljive rolice sa cimetom.
Uvedite rutinu poslijepodnevnog druženja sa svojim najmilijima uz ispijanje tople šalice čaja uz medenjake ili sljezove kolačiće. Druženje u toplini doma ubrzo će vam postati omiljena zimska aktivnost.
Rolice sa cimetom omiljen su desert kako djeci tako i odraslima, a kombinacija vanilije, cimeta i peciva čini ih pravom zimskom poslasticom. Ovaj desert je poprilično jednostavan i može se raditi u raznim varijantama. Za rolice sa cimetom potrebno vam je:
600 g glatkog brašna
1 svježi kvasac
220 ml mlijeka
1 žlica soli
3 žlice šećera
150 g maslaca
2 jaja
Za posipanje rolica potrebno vam je:
10 žlica šećera
10 žlica cimeta u prahu
150 g maslaca
A za preljev koji dolazi na kraju potrebno je:
100 ml mlijeka
50 g maslaca
120 g šećera u prahu
100 g krem sira
U toplo mlijeko dodaje se žlica šećera i kvasac, te se pušta na sobnoj temperaturi 10 minuta dok se kvasac ne uzdigne. Zatim se u većoj posudi miješaju brašno, šećer, sol, jaja i otopljeni maslac. U dobro izmiješanu smjesu dodaje se kvasac. Tijesto trebate mijesiti dok ne bude u potpunosti jednolično i glatko. Zatim ga treba prekriti i ostaviti da se diže na toplom mjestu 30 minuta.
Kada je prošlo 30 minuta, tijesto treba premijesiti i podijeliti na dva jednaka dijela. Zatim svaki dio razvaljati u pravokutnik, premazati otopljenim maslacem i posipati pomiješanim cimetom i šećerom. Nakon toga, tijesto se rola u roladu i režu se rolice otprilike debljine 1,5 cm. Na papir za pečenje posložite rolice jednu do druge i pecite u pećnici 25 minuta na 200°C.
Nakon što su se rolice ispekle, prelijte ih preljevom od maslaca, šećera u prahu, krem sira i mlijeka. Nakon što ste ih prelili preljevom, vaše rolice sa cimetom su spremne za posluživanje.
Kuhano vino je odličan napitak za hladne zimske dane. Priprema kuhanog vina iznimno je jednostavna a recept se može prilagođavati ovisno o preferencijama. Kod kuhanja vina ne treba birati vrhunska vina jer razne arome i začini nadvladaju okus vina. Za crno kuhano vino potrebno vam je:
1 l crnog vina
2 dl vode
3 žlice šećera
2 štapića cimeta
2 zvjezdasta anisa
6 klinčića
Limun
Priprema je vrlo jednostavna, sve što trebate jest staviti u jedan lonac vino, šećer i začine, te pustiti da se zagrije. Kada se tekućina zagrije u lonac dodajte limun narezan na kriške i pustite da kuha otprilike 5 minuta. Kada je gotovo, maknite lonac s vatre, poklopite ga i pustite da odstoji otprilike jedan sat. kuhano vino možete servirati u staklene šalice i dekorirati s dehidriranom narančom, limunom ili drugim voćem.
Za ugođaj kao iz bajke odaberite mirisne svijeće, koje će u tren oka ispuniti cijeli prostor mirisima po izboru. Sve su popularniji mirisi cimeta i jabuke ili svježi mirisi šumskih borova. Bez obzira koji miris odabrali, sa svijećama ne možete pogriješiti. Uz mirisne svijeće, na policama trgovina nalaze se i razni svijećnjaci u koje možete dodati eterična ulja po izboru i tako ispuniti prostor ugodnim mirisima.
Osim svijeća, u drogerijama možete pronaći razne mirisne štapiće koji su odlična dekoracija svakom stolu, ormaru ili polici te mirisne uređaje koji se uključe u struju. Upotpunite svoj dom mirisima i raznim dekoracijama, i uživajte u pravoj zimskoj idili.