Krem juha od krumpira sa špekom

MrOferto
Ako tražite ideju što kuhati svojim najmilijima ili se jednostavno želite podsjetiti kako su kuhale naše bake isprobajte sljedeći recept. Za povratak u djetinjstvo isprobajte odličan recept za krem juhu od krumpira i špeka koja je odlična za hladne zimske dane. Juha od krumpira iznimno je zasitna, ne zahtijeva puno vremena te je odlična upravo zbog svoje brze i jednostavne pripreme i hranjivih vrijednosti. Juhu možete pripremati tijekom cijele godine jer je krumpir dostupan u trgovinama u svim mjesecima. Isprobajte originalni recept na koji možete dodavati sastojke po svom ukusu.
Krem juha od krumpira sa špekom

U nastavku su navedeni sastojci za četiri obilne porcije. Vrhnje možete i ne morate dodavati jer željenu gustoću možete postići dodavanjem krumpira ili polijevanjem namirnica s manje tekućine. Ovisno o tome kako guste krem juhe volite možete korigirati recept, a u nastavku ćete saznati i kako.

Sastojci

Svinjska mast

1 srednje velik luk

6 šnita dimljene slanine

3 mrkve

6 krumpira

1 telećeg ili pilećeg temeljca

Žličica soli

Crni papar

Peršin (svježe sjeckani ili suhi)

Bučino ulje za dekoraciju

Priprema

Sama priprema krem juhe od krumpira i špeka iznimno je jednostavna i ne zahtijeva puno vremena. U srednje velikom loncu na svinjskoj masti popržite sitno sjeckani špek sve dok ne postane hrskav i rumen. Prženi špek izvadite na tanjur jer će on kasnije poslužiti za dekoriranje. Nakon što ste izvadili špek, na vruću mast dodajte nasjeckani luk i prstohvat soli. Dinstajte luk sve dok ne postane staklenast, a onda na mast dodajte mrkvu narezanu na ploškice.

Dodajte sol, papar i željene začine te ostavite nekoliko minuta da se luk i mrkva pirjaju. Narežite krumpir na kockice i dodajte ga na mast te u lonac dodajte temeljac. Ako nemate pri ruci temeljac, povrće možete zaliti i vodom. Prelijte namirnice u loncu tako da temeljac tek blago prekrije krumpir i mrkvu. Gustoća vaše krem juhe ovisi o ovom koraku, koliko temeljca ili vode stavite, tolika će biti gustoća vaše juhe. Juhu treba kuhati dok mrkva i krumpir ne omekšaju.

Nakon nekog vremena, kada je krumpir gotovo kuhan dodajte sitno nasjeckani peršin tek toliko da pusti okus. Kada se krumpir skuhao, maknite lonac s vatre i sve izmiksajte štapnim mikserom. Ukoliko vam je juha pregusta i želite da bude rjeđa, dok miksate dodajte malu šalicu vode. Dodajte vodu sve dok ne budete u potpunosti zadovoljni gustoćom i teksturom juhe. Kada ste sve namirnice izmiksali, vaša krem juha od krumpira i špeka je spremna za posluživanje.

Posluživanje

Za još efektniji doživljaj krem juhu od krumpira i špeka možete poslužiti u ukrasnim zdjelicama ili košaricama od kruha. Odličan dodatak juhi je bučino ulje, stoga preko juhe možete kapnuti nekoliko kapi bučinog ulja, pržene kockice špeka i sitno sjeckani peršin. Postoji više načina kako možete servirati ovu krem juhu. Juha se sjajno slaže sa popečcima od kruha ili žlicom kiselog vrhnja. No, svakako treba imati na umu da je juha sama po sebi dosta zasitna.

Krem juha od krumpira i špeka iznimno je hranjiva i odlična je za hladne zimske dane kao odmor nakon aktivnosti na otvorenom ili kao kvalitetan obrok pun energije prije neke zahtjevne aktivnosti ili posla.


« Zdrav doručak zlata vrijedi Kako kupovati jeftinije? »